Dil Seçenekleri
Ceylin Soft Newmedia Products
Ceylin Soft Ayraç Ana Sayfa
Ceylin Soft Ayraç
Hizmetler
Ceylin Soft Ayraç
Ürünler
Ceylin Soft Ayraç
Referanslar
Ceylin Soft Ayraç
Kampanyalar
Ön Teklif İstek Formu
Hizmetler
Özel Yazılım / Geliştirme
Web Tasarımı
E-Ticaret Yazılımı
Arama Motoru Optimizasyonu (Seo)
Grafik tasarım
Logo Tasarımı
İnteraktif Cd Tasarımı
Bilgisayar Satışı / Teknik Servis
Katalog Tasarımı
3D Modelleme / Animasyon
Tanıtım Filmi / Tasarımı
Web Programlama
Domain / Host Hizmetleri
Bakım / Güncelleme
Flash Banner Tasarımı
Broşür Tasarımı
Etiket Tasarımı
Reklam / Tanıtım
Afiş Tasarımı
Fotoğraf Çekimi
Kurumsal Kimlik
Google Adwords
E-Bülten Tasarımı
Toplu E-Mail Gönderimi
Flash Oyun Yazılımı
Panoroman Çekim
Bilgisayar Satışı / Teknik Servis

Belki yeni bir bilgisayar almaya karar verdiniz veya bilgisayarınızı upgrade yapmak istediniz fakat bir türlü ne alacağınıza karar veremiyorsunuz. Bu yazı belki işlerinizi biraz olsun kolaylaştırabilir. Sağdan soldan bilgisayar reklamlarının sıkıştırdığı dönemde sizleri biraz rahatlatmak için böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Seçim şansımızın çok olduğu bir dönemde bir bilgisayar almak için seçim yapmak hayat arkadaşınızı seçmek kadar zor olabilir.

Özellikle teknik konulara girildiğinde kendinizi kaybedebilirsiniz. Bilgisayar almadan önce belkide en önemli şey bilgisayarı ne için kullanacağınız? Size ne demeyin, bu soruya vereceğiniz cevap bilgisayar sistemini oluşturan parçaları belirleyecek. Dolayısı ile harcayacağınız parayı. Bir düşünün bilgisayarı hangi amaçla kullanacağınızı: ödevlerinizi hazırlamak için mi? oyun oynamak için mi? sadece email ve İnternet'de surf yapmak için mi?

Hangi İşletim Sistemi?
Bilgisayarımızı alırken karar vereceğimiz parçaları incelemeye işletim sistemi ile başlayalım. İştetim sistemlerini açısından bir kaç tane seçeneğiniz var. Seçeceğiniz sistem büyük bir ihtimalle çok kullanılan güncel bir Windows sistemi olacaktır. Mesela Windows XP. Bu noktada birşeyden bahsetmek istiyorum, bu da son birkaç yıldır hızla gelişen açık kodlu sistemler yani Linux. Bedava bulabileceğiniz bu işltetim sistemi ile çok ekonomik sistemler oluşturabilirsiniz.

Nasıl bir işletim sistemi seçeceğinize karar verirken dikkat edeceğiniz en önemli nokta kullanacağınız yazılımların yanı software'lerin işletim sisteminden destek bulması, problemsiz çalışması. Mesela eski versiyon bir yazılım son kullanılan Windows XP de çalışmayabilir. O yüzden işletim sistemine karar vermeden önce çevrenizde ayni sistemi kullananlar varsa onların tecrübelerini sormakta büyük yarar var.

Markamı Yoksa Oem mi?
Bilgisayar alırken en önemli kararlarınızdan biriside bilgisayarin belirli bir marka mı yoksa No-Name bir bilgisayar mı olması. Tabi bu iki seçeneğin kendisine göre avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Markalı aldığınız bilgisayarların genelde diğerlerinden pahalı olması kaçınılmazdır. Fakat markaların en büyük avantajları ürünlerine verdikleri servis ve parça deskteklerinin olmasıdır. Yani garantiler çok önemli.

Diğer taraftan da markası belki global olmamış fakat lokal olmasına rağmen kullancının güvenini kazanmış ve kaliteli parça kullanan bilgisayarda bulabilrsiniz. Ama yine çok önemli nokta ürün ve servis desteğinin verilmesi.

Eğer No-Name'e karar verdiyseniz satıcıdan ürünle ilgili bütün evrakları, kurulum disketlerini, lisans evraklarını ve bilgisayarınızla birlikte gelen program cd'lerini almaya sakın unutmayın.!!! Ufak bir arıza durumunda elinizde referans olması krizi kolay atlatmanıza faydalı olacaktır.

Ne Kadar Ram?
Bir sonraki sayfada daha ayrıntılı okuyacağınız CPU için bilgisayarın beyni olarak düşünürsek RAM içinde bilgisayarın kasları diyebiliriz. RAM (Random Access Memory) doğrudan işlemciye bağlıdır. Eğer bir programı çalıştırmak istediğinizde veya bir dosya için istek yaptığınızda bunlar RAM'e geçici olarak yüklenir. İşlemci programla ilgili bilgileri RAM'den çalıştırarak işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi sağlanır. Yani kısaca bir bilgisayarın RAM'i ne kadar artırılırsa sistemin hızı da o kadar artar.

Eğer işlemci hızı ve RAM miktarı arasında bir seçim yapmanız gerekiyorsa yani hızlı bir işlemcı fakat az bir RAM ile biraz daha düşük hızlı işlemci fakat yüksek bir RAM gibi bir seçenek varsa fazla RAM'li olanı tercih etmenizde fayda var diyebilirim. Çünkü RAM, sisteminize gerekli olan extra performansı verecektir.

Minimum ne kadar RAM olması gerekli diye soruyorsanız, mesela Microsoft'un Windows ME için belirtilen minumum RAM 32MB'dır fakat pratikde bunun pek de akıllıca olmadığını sisteminizin fazla halde çöktüğüne şahit olabilirsiniz. O yüzden alacağınız sistemde en azından bir 64 RAM olmasına dikkat edin. Artık RAM'lerin maliyetinin çok düştüğünü göz önünden bulundurursak RAM'in 128 veya 256 olması bütçenizi fazla zorlayacağını sanmıyorum.

Pentium? Celeron? Amd?
Ne kadar RAM? bölümünde belirttiğim gibi CPU'yu (central processing unit) yani işlemciyı bilgisayarın beyni olarak düşünebiliriz. İşlemcilerin performansı MHz veya GHz olarak hertz olarak ölçülür. Tabi bu rakam ne kadar büyükse işlemcide o kadar hızlı olacaktır. Bilgisayar dünyasında genelde belli başlı iki marka vardır bunlardan bir tanesi AMD diğeri de Intel. Bu şirketlerin ürün yelpazelerinde AMD için Duron, Athlon'u; Intel için de Pentium ve Celeron'u örnek verebiliriz. Aşağıda bunları biraz daha detaylı inceleyelim.

AMD Duron, Intel Celeron
Bu işlemciler genelde biraz daha ekonomik ve daha hesaplı bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Genelde ev veya ofisde belirli programları kullanmak üzere tasarlanmıştır. Bu tip işlemcilerle çok rahat bir şekilde ofis aplikasyonlarını mesela Microsoft Office, İnternet Access, basit dijital fotoğrafçılık üzerinde rahatça çalışabilrisiniz. AMD ve Intel firmalarının bu işlemcilerle aynı hızda olan fakat yukarda söylediğim işlemcilerden daha farklı ve pahalı olan ürünlerin biraz farklılıkları vardır. Bunların başında da cache'in farklı olması. Mesela Duron ve Celeron işlemcileri 128K cache'leri vardır. Diğer taraftan Pentium III 'lar 512K ile yüklenmiştirler. Buda genel performansı belirleyen bir özelliktir.

AMD Athlon, Intel Pentium III
Bu işlemciler çok rahat bir şekilde audio, video edit etmenizi sağlar ve genelde büyük bir performans artışı sağlar. 3 Boyutlu işlemlerinizde çizimlerinizde ve genel bilgisayarınızın performansı yüksektir.

AMD Athlon, Intel Pentium 4
Şu an pazardaki en hızlı işlemciler bunlardır. Multimedya çalışmalarına ihtiyaç duyanlar için tasarlanmıştır. Eğer sizde yüksek hız gerektiren yazılımlar kullanıyorsanız bu işlemcilerden birine sahip olmanız gerekiyor. En son çıkan hızlı işlemciyi alacağım diye heyecanlı olduğunu biliyorum fakat biraz daha düşük hızlı almak her zaman daha ekonomik olacaktır.

Laptop mu Yoksa Desktop mu?
Buraya kadar bilgisayarın içerisinde neler olması gerektiğine karar verdiyseniz şimdi de dışına geçebiliriz. Ufak her yere sığan taşınabilir bir bilgisayar yani laptop mı yoksa hesaplı rahat kullanırlığı olan bir desktop mı? Hatta bazılarınız masa üstü bilgisayarınızı kolayca taşıyabileceğinizi iddia edebilirsiniz(!) o artık bilgisayarla alakalı değil tüketicinin kas gücüyle direk orantılı bir şey olabilir :-)

Burda çok kolay belirleyici şey eğer çok seyehat ediyorsanız ve bilgisayarınızla işiniz çok ise tabi ki laptop tek seçenek. Masaüstü bilgisayarların avantajları kolayca upgrade şanslarının olması, tamir ve bakımın laptop rağmen daha kolay olması ve çok büyük ekranlarda çalışma imkanının olması diyebiliriz. Tabi bugünlerde laptop ekranlarının 16.1 inch'lere çıktığınıda belirtmem gerekiyor.

Ne Kadar Harcamalıyız?
Evettt, belki şimdi en belirleyici noktaya geldik: ne kadar harcamalıyız? Aslında ne kadar bütçeniz izin veriyorsa o kadar diyebilirim fakat bu demek değildir ki az bir bütçeyle iyi bir makina alınmasın. Fakat bütçenize göre iyi bir makina almak istiyorsanız, 500 dolara işinizi görebilecek bir bilgisayar, 800-1000 dolar civarında ise üst sınıf bir bilgisayar alabilirsiniz. Burada önemli olan diğer bir nokta ise alacağınız sistemin upgradable olması. Çünkü biliyorsunuz çok hızlı büyüyen bir o kadar da hızlı değişen bir sektör de yeni yazılımlar her gün daha yüksek sistem istekleriyle ortaya çıkıyor. Bunları düşünerek belki pazarda ki en hızlı sistemi almayabilirsiniz ama upgrade olanağı olan bir bilgisayarı almanızı tavsiye ederim.

Teknik Servis
Firmamız hem şirketler hem de ev kullanıcılarına yönelik bilgisayar ve notebook teknik servis hizmeti vermektedir. Teknik servis hizmetlerimiz, bilgisayarınızda oluşan donanımsal (Anakart, ekran kartı, monitör, harddiskin bozulması vb) yada yazılımsal (işletim sisteminin çökmesi-bozulması, virüs bulaşması, sisteminizin kararsız çalışması vb) gibi sorunların teknik servis ekibimiz tarafından yerinizde yada Gök Bilgisayar teknik servisinde tamiri, yenilenmesi, eski bilgisayarınız alınarak yerine yeni bir bilgisayar verilmesi (upgrade) gibi işlemleri kapsamaktadır.

Markalı - markasız ürünlerin, yazılımların çözümleri hakkında tüm soru ve sorunlarınıza konusunda uzman teknik servis personelimizden en kısa sürede yanıt alabilirsiniz. Servis talep edilmesi durumunda saat 14:00'a kadar yapılan talepler aynı iş günü içerisinde, 14:00'dan sonra yapılan servis talepleri ertesi iş günü karşılanmaktadır.

Verdiğimiz hizmetlerden bazıları aşağıda listelenmiştir
1- İşletim sistemi kurulumu, güncellenmesi
2- Bilgilerinizin otomatik Cd-Dvd, External (Dış) usb harddisk vb kaynaklara yedeklenmesi ayarı,
3- Donanım güncellemesi, upgrade işlemleri,
4- Network kurulumu, tanımlama ve kaynakların paylaşımı,
5- IP telefon sistemleri kurulumu ve desteği,
6- Firma bünyesinde yer alan donanım ve yazılım ürünlerinin entegrasyonu
7- Mevcut bilgi işlem teknolojilerinin bakım, destek ve yönetim hizmetleri,
8- Notebook tamiri,
9- Yazıcı tamiri,
10- Monitör tamiri,
11- Virüs taraması ve program güncellemeleri,

Teknik Servis Prosedürleri
1- Teknik Servisimizde hafta içi 9.00-18.00 saatleri arasında destek hizmeti verilir.
2- Servis'e getirilen ürünler irsaliyesiz Teknik Servis'e kabul edilmemektedir.
3- Teknik Servis tarafından verilen form olmadan ürün müşteriye teslim edilmez. Bu durumdan kaynaklanan gecikmelerden Teknik Servis sorumlu değildir.
4- İade edilen ürünler, bütün aksesuarları (kutu, kablo, adaptör, köpük, poşet, kurulum CD'si veya disketi v.b.) tam olmadan iade alınmamaktadır.
5- Teknik Servis Bakım-Onarım Bölümü arızalı olarak gelen ürünleri bir hafta içinde müşteriye Teknik Servis'te teslim edecektir.
6- Arızalı olarak gelen ses kartları, görüntü kartları ve modemler anti-statik poşetler içerisinde Teknik Servis'e getirilmediği takdirde, Teknik Servis tarafından teslim alınmamaktadır.
7- Arızalı ve garanti dışı ürünlerin Teknik Servis'te arızası giderilirse, müşteriden Teknik Servis Bedeli alınır. Parçası değiştirilmiş ürünün değiştirilen parçası 2 yıl garantilidir.
8- Garanti dahilindeki arızalı ürünlerin parçaları ücretsiz değiştirilir ve işçilik bedeli alınmaz.
9- Teknik Servis'e arızalı olarak bırakılan ve 3 ay içinde alınmayan üründen Teknik Servisimiz sorumlu değildir.
10- Arızalı olarak getirilen ve Teknik Servis'te bakımı yapılmış ürünler için müşteri telefon veya e-posta ile haberdar edilir.
11- Kargo ve taşıma sırasında oluşan zararlar garanti dışı olarak kabul edilecektir.
12- Arıza tanımı yapılmayan ürünlerde yaşanacak gecikmelerden Teknik Servis sorumlu değildir.
13- Teknik Servis'lere müşteri bilgisayarları, Teknik Servis bedeli tahsil edilerek alınır.
14- Teknik Servis çalışanlarının, ürün hakkındaki raporları dışında, iade ile ilgili karar yetkileri yoktur.
15- Teknik Servis'e getirilen ürünün seri numarası barkodu zarar görmemiş olmalıdır.
16- Firmamız ağırlıklı olarak bilgisayar ve notebook teknik servisi hizmeti vermektedir.

Hakkımızda
Ceylin Soft Ayraç Markalarımız
Ceylin Soft Ayraç
Gizlilik
Ceylin Soft Ayraç
İletişim
Ceylin Soft Danışma Hattı
Danışma Hattı (0224) 242 4949
Ceylin Soft Canlı Destek
Copyright © 2003-2024 Ceylin Soft